Μεγαλύτερη προβολή

ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ ΑΝΘΗ ΚΡΗΤΗΣ

Νέο προϊόν

Καλέντουλα Άνθη Κρήτης

Calendula officinalis

Περισσότερες λεπτομέρειες

Χαρακτηριστικά

ΠροέλευσηΕλλάδα
ΜορφήΆνθη
Άρωμα - ΟσμήΧαρακτηριστική
ΓεύσηΧαρακτηριστική
Χωρίς ΑλάτιΔεν περιέχει καθόλου αλάτι
Χωρίς ΓλουτένηΔεν περιέχει γλουτένη
VeganΤαιριάζει σε χορτοφαγικά γεύματα και πιάτα
Χωρίς ΖάχαρηΔεν περιέχει καθόλου ζάχαρη

Άλλες πληροφορίες

 Καλέντουλα,Calendula, Marigold, είναι ένα γένος των περίπου 15-20 ειδών, ετήσιων και πολυετών ποωδών φυτών της οικογένεια της μαργαρίτας, Αστεροδών. Είναι εγγενές στην νοτιοδυτική Ασία, τη Δυτική Ευρώπη, τους νήσους των Μακάρων, και τη Μεσόγειο. Άλλα φυτά είναι επίσης γνωστά και ως κατιφέδες, όπως κατιφές καλαμπόκι, κατιφές ερήμου, κατιφές βάλτου, και φυτά του γένους Tagetes. Το πιο συχνά καλλιεργούμενο και χρησιμοποιούμενο είδος του γένους είναι η Καλέντουλα (Calendula officinalis),  Καλέντουλα των αγρών, Νεκρολούλουδο, ή Κίτρινη μαργαρίτα. Είναι βραχύβιο αρωματικό ποώδες πολυετές φυτό, το οποίο αυξάνεται έως και 80 εκ., με αραιά διακλαδισμένα χαλαρά ή όρθια στελέχη. Τα φύλλα είναι επιμήκη-λογχοειδή, 5-17 εκ., τριχωτά και στις δύο πλευρές, και ασθενώς οδοντωτά.

 Τα άνθη είναι κίτρινα, περιλαμβάνουν ένα παχύ κεφάλι άνθους 4-7 εκ. σε διάμετρο που περιβάλλεται από δύο σειρές τριχωτών βρακτίων. Το άγριο φυτό έχει ένα ενιαίο δαχτυλίδι από ακτινικά ανθύλλια γύρω από το κεντρικό δισκοειδές ανθύλλιο. Τα άνθη του δίσκου είναι σωληνοειδή και ερμαφρόδιτα, και γενικά χαρακτηρίζονται από ένα πιο έντονο πορτοκαλί-κίτρινο χρώμα από τα θηλυκά, περιφερικά ακτινωτά ανθύλλια. Τα λουλούδια μπορεί να εμφανίζονται όλο το χρόνο, αυτό σημαίνει και το όνομά του, από το λατινικό calendulae που σημαίνει «όλους τους μήνες». Ο καρπός είναι ένα ακανθώδες καμπύλο αχαίνιο. Οι περισσότερες ποικιλίες έχουν ένα πικάντικο άρωμα 

 Τα άνθη της Καλέντουλας θεωρούνται βρώσιμα. Χρησιμοποιούνται συχνά για να προστεθεί χρώμα σε σαλάτες, ή σε πιάτα ως γαρνιτούρα στη θέση του κρόκου. Η Καλέντουλα θεωρείται εξαιρετικό βότανο για το έλκος, τη γαστρίτιδα και τις λοιμώξεις του γαστρεντερικού συστήματος. Θεωρείται οτι δρα και ως χωνευτικό, αντιφλεγμονώδες, στυπτικό, επουλωτικό, αντιμυκητικό, εμμηναγωγό, η Καλέντουλα έχει τη φήμη πως είναι αποτελεσματική στους έντονους πόνους και τις κράμπες της περιόδου. Επίσης, όταν χρησιμοποιείται επιδερμικά θεωρείται πως έχει θαυμάσιες επουλωτικές αρετές, οι οποίες στηρίζονται στην αντισηπτική και αντιβακτηριδιακή της δράση.

Ιδιότητες/Παρενέργιες(Drugs.com)

Κριτικές

Δεν υπάρχουν κριτικές πελατών προς το παρόν.

Γράψτε μια κριτική

ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ ΑΝΘΗ ΚΡΗΤΗΣ

ΚΑΛΕΝΤΟΥΛΑ ΑΝΘΗ ΚΡΗΤΗΣ

Καλέντουλα Άνθη Κρήτης

Calendula officinalis